Kunde:
Du, jeg har et spørsmål om produktene dere selger i utsalgene. Hva slags tilsetningsstoffer og smaksforsterkere har dere i skinker/kjøtt/krydder/dressinger etc? Jeg har intoleranse mot noen e-stoff og lurer på om dere er bevisste hva som finnes i kjøtt og krydder/dressinger hos dere? Går det an å finne ut av?
Bakeren:
Hei! Klart vi har oversikt over det :) De kjøttvarene og dressinger / sauser vi har som er økologisk godkjente (Ø-merket) har ingen slike uhumskheter. Våre dressinger har vi kun naturlige råvarer (for det meste økologisk). I de konvensjonelle påleggene (skinke, salami m.v.) er det tilsetningsstoffer som i vanlig butikkskinke: Stort sett de vannbindene stoffene E450 og E451 og antioksydantene E250, E301 og E326 og. Hvitosten er økologisk og således uten tilsetningsstoffer. Generelt benyttes tilsetningsstoffer for å få øket holdbarhet (bedre produksjonsøkonomi = lavere pris) og det utseende produsenten tror forbrukeren vil ha. Vannbindende tilsetningsstoffer benyttes for å få opp saftigheten på produktet og selvsagt også for å senke prisen - vann koster som kjent ikke så mye ..