FOCACCIA
Det italienske sandwich-brødet focaccia er veldig godt som tilbehør til sommerens salater, en tallerken med spekemat eller nistemat. Det er like godt i porsjons størrelser som i langpanne.
Oppskriften gir ca. 20 små focaccia eller en stor langpanne
Dagen før: Lag loffhev.
Bland sammen ingrediensene for hånd og dekk til med plastfilm. La stå en god natt, i 8-12 timer på kjøkkenbenken.
Loffhev
· 135 g siktet hvetemel
· 1 ½ dl kaldt vann
· 1 g gjær (på str. med en ert)
Samme dag:
Bland sammen loffhev og resten av ingrediensene unntatt hvitløk og oliven. Elt i maskin i 15 min, eller 20-25 min for hånd. Tilsett finhakket hvitløk og oliven (om du vil). Elt 5 min ekstra. Dekk til
deigen, og la den hvile en time.
Dag 2:
.1 kg siktet hvetemel
· 2 ss rapsolje
· 15 g salt
· 20 g gjær
· 5 ½ dl vann
· 15 g fersk hvitløk, finhakket (valgfritt)
· 130 g oliven, i skiver, eller en neve ferske urter f.eks. rosmarin eller timian til pynt (valgfritt)
Små focaccia: Del i 20 like emner. Trill emnene som rundstykker.Legg på et stekebrett med bakepapir.
Stor focaccia: Kjevle/strekke ut deigen til et rektangel, legg over i en langpanne smurt med rapsolje.
Hev under kjøkkenhåndkle/linduk i en halvtime. Press focacciaen(e)lett ned med fingertuppene og lag groper. Pensle godt med olivenolje og dryss over urter og havsalt. Det er også godt å toppe focacciaen med skiver tomat,løk,oliven ect. Dekk til med plastfilm. (Vi bruker plastfilm for å hindre for mye olje- og kryddersøl på kjøkkenhåndklærne.) La heve i ytterligere 45 minutter til dobbel størrelse.
Stek på 230 grader i ca. 10 minutter om det er små focaccia. Langpanne stekes i ca. 20-25 minutter. Dryss over flaksalt og ringle over litt olivenolje før servering.
Lag kokt kli. Kok opp vann.
Tilsett kli og rør rundt. Avkjøl.
Lag kokt rug. Kok opp vann og hel
rug. La koke i 5 min. La stå på platen etter at du har skrudd av til
det har kjølt seg ned.
Samme dag:
Bland sammen rughev, kokt kli, kokt rug og resten av
ingrediensene. Elt i maskin i 15 minutter eller 20-25 minutter for
hånd. Dekk til, og la deigen hvile en time.
Del i 20 like emner og trill som rundstykker (se s 122). Hvis du
ønsker frø på, kan du spraye rundstykkene med litt vann og dyppe
i en skål med frø (for eksempel sesamfrø som på bildet). Legg
rundstykkene på et stekebrett med bakepapir og dem la heve
under kjøkkenhåndkle/linduk til dobbel størrelse, ca. 1-2 timer
i romtemperatur.
Stek på 230 grader i ca. 10 minutter
Avkjøl og nyt med ditt favorittpålegg.
Frys ned de som ikke skal spise i dag, så har du ferske rundstykker til matpakker og helgefrokoster.