Miljøvennlig mat blir bare viktigere og viktigere. Samlede utslipp forbundet med konvensjonell matproduksjon, både i form av klimagasser og forurensing av jord og vann er betydelige. Vi kan alle bli flinkere til å bruke vår forbrukermakt og etterspørre økologisk mat både på privaten og på jobb – i butikk, cafe, restaurant og kantine.
Danskene og svenskene er flinke og det finnes lyspunkt i Norge også. Begge nabolandene våre har gått foran med omlegging av offentlig innkjøp og matservering i økologisk, bærekraftig retning. Hele 85 % av all mat København kommune serverer er økologisk. Det har de klart uten å øke matbudsjettene.
I Lunds kommune i Sverige ligger de ikke langt etter. Der er målet 100 % økologisk mat innen 2020. Flere norske kommuner er også i gang med omlegging med Arendal, Tingvoll og ikke minst Overhalla i spissen. I Overhalla kommune er 30 % av storkjøkkenets produksjon allerede økologisk, og noen av rettene er også heløkologiske.
Erfaringene er at kommunenes økosatsning samtidig fører til at de kjøper mer lokal mat. Vinn-vinn over hele fjøla, altså. Derfor er det nå også kjempekjekt å lese at Oslos nye byråd har bestemt at
minimum 50 % av all mat som kjøpes inn i regi av kommunen skal være økologisk. Dette er kjempebra og i tråd med forbrukertrendene, som sier sunnere mat. Spør etter gladmat, så følger flere etter!